DEMO: Επενδυτικό πλάνο356 εκατ. ευρώ για το 2021 -2027
Και πάνω από 650 εκατ. ευρώ σε βάθος 10ετίας

 

Επενδύσεις ύψους 356 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 ανακοίνωσε χθες η φαρμακοβιομηχανία DEMO ABEE. Στα επενδυτικά πλάνα εντάσσονται η παραγωγή πρώτων υλών, η επέκταση της παραγωγής τελικών σκευασμάτων, η έρευνα και η βιοτεχνολογία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της βιομηχανίας φαρμάκων κ. Δημήτρη Δέμο, η DEMO επενδύει στην Αρκαδία με 3 μονάδες για παραγωγή Α΄ υλών και 4 μονάδες για παραγωγή τελικών σκευασμάτων για νοσοκομεία. Επιπλέον σε ότι αφορά τους τομείς έρευνας και ανάπτυξης, η εταιρεία ήδη στην τρέχουσα χρονιά δημιούργησε νέα σύγχρονα εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη, έκτασης 2.500 τετραγωνικών μέτρων και εργονομικού σχεδιασμού. Τα εργαστήρια στεγάζονται στο υπάρχον κτίριο της εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα και στην πλήρη εξέλιξή τους θα απασχολήσουν πάνω από 100 άτομα από διάφορους επιστημονικούς κλάδους.

Επίσης, η έναρξη της νέας R&D μονάδας θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και την ενίσχυση της δυναμικής της εταιρίας τόσο στο χώρο των ενέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων όσο και στον χώρο των φαρμακευτικών πρώτων υλών.

Με τις επενδύσεις αυτές, σε Τρίπολη και Β. Ελλάδα, η DEMO προχωρά στην παραγωγή 125 νέων νοσοκομειακών φαρμάκων, ενώ θα είναι σε θέση να καλύψει το 20% των αναγκών ολόκληρης της Ευρώπης.  Επιπλέον  αλλάζει τα δεδομένα των περιοχών, αυξάνοντας τις άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και αποτελώντας κίνητρο παραμονής στη χώρα για τους νέους επιστήμονες.

Όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες και τα βιοομοειδή προϊόντα, η DEMO οδηγεί και εκεί τις εξελίξεις, θέτοντας άμεσα σε ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Ως pioneer του κλάδου των ενεσίμων θα ιδρύσει μια πρωτότυπη μονάδα ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων στον Αγ. Στέφανο Αττικής με πλάνο την δημιουργία 3 μονοκλωνικών αντισωμάτων μέχρι το 2030 και παράλληλα με μία  Βιοακαδημία όπου θα  εκπαιδεύει επιστήμονες για να παραμείνουν στον τόπο τους και να προσφέρουν.

Όπως ανέφερε ο κ. Δέμος το 10ετές πλάνο της εταιρείας είναι να φτάσει η επένδυση τα 500 -650 εκατ. ευρώ χωρίς τα μονοκλωνικά αντισώματα. Η επένδυση της DEMO θα βάλει τη χώρα μας στην «κλειστή λίγκα» των 15 χωρών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό παγκόσμια και θα συνεισφέρει στην απασχόληση στελεχών υψηλής μόρφωσης, που μέχρι στιγμής απασχολούνται στον ακαδημαϊκό χώρο ή σε εταιρείες εξωτερικού» δήλωσε ο κ. Δέμος.

Κάνοντας μία μικρή ανασκόπηση της περίοδο της πανδημίας επεσήμανε ότι DEMO κάλυψε όχι μόνο τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και τις επείγουσες ανάγκες άλλων συστημάτων υγείας, όπως της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας ακόμη και της Βραζιλίας και της Βολιβίας. Ωστόσο, όπως είπε, αυτή η εμπειρία της πανδημίας οδήγησε στην αναθεώρηση της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σήμερα προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη, έτσι ώστε οι χώρες-μέλη να μην εξαρτώνται από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες και να μην υποφέρουν ξανά από σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά.

Στην εκδήλωση που έγινε στο Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – ΙΣΝ, την ανακοίνωση των νέων επενδύσεων χαιρέτισαν ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης,  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης,  ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, και εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος.

 

naftemporiki.gr