Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2020

Για 2η συνεχή χρονιά η DEMO ABEE, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας, στηρίζει την οργάνωση «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» στο πρόγραμμά της «Ο Πολιτισμός πιο κοντά σε Όλους». Το πρόγραμμα που εφέτος κλείνει τα δεκατέσσερα συνεχή χρόνια ανελλιπούς δράσης στα νησιά της χώρας μας, αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και αθλητικό πρόγραμμα στα νησιά του Αιγαίου. Από το 2007 έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 580 επισκέψεις σε 38 νησιά. Στόχος του προγράμματος είναι η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό για όλους, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Την φετινή χρονιά το πρόγραμμα ταξιδεύει στην Αστυπάλαια, την Κάρυστο, την Απείρανθο Νάξου, την Πάρο, τις Οινούσσες , τη Σίφνο, τηνΚέα, τη Σκιάθο, την Τήνο, τη Σαντορίνη, τη Θηρασιά και την Κίμωλο όπου θα πραγματοποιηθούν δράσεις πολιτιστικού, τεχνολογικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου.

Η Βιομηχανία Φαρμάκων αγκάλιασε από τη πρώτη στιγμή το πρόγραμμα, καθώς εφέτος στις συνολικές δράσεις του, έχει ενταχθεί και ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο. Μαθητές Λυκείου των νησιών του Αιγαίου θα έχουν την δυνατότητα με το εργαστήριο “Openschools, open mindsτης οργάνωσης The Tipping Point να “συναντήσουν”, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ανθρώπους-πρότυπα (μέντορες) από όλο τον κόσμο, τους οποίους δεν θα μπορούσαν να γνωρίσουν διαφορετικά. Στόχος της δράσης είναι οι μαθητές να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, να εμπνευστούν και να οραματιστούν το μέλλον τους καθώς και να «ανοιχτούν» στον κόσμο μαθαίνοντας για νέες ιδέες. Στην πράξη οι μαθητές επιλέγουν μεταξύ άλλων να συνομιλήσουν με έναν ερευνητή στο MIT, ή έναν CEO, ή έναν αθλητή ολυμπιακών ή παραολυμπιακών αγώνων, ή με έναν ερευνητή από το Δημόκριτο, κλπ. Οι μαθητές δημιουργούν εκ των προτέρων την ατζέντα της συζήτησης, θέτοντας τις ερωτήσεις τους, ενώ η ομαδική συνεδρία πραγματοποιείται μέσω live video στην τάξη του σχολείου.

Άλλες δράσεις του προγράμματος: Το Mum Social Club θα πραγματοποιήσει εργαστήρια κεραμικής, δημιουργικής γραφής και μαγειρικής για όλη την τοπική κοινωνία των νησιών. Ο μαέστρος Γιάννης Βρυζάκης θα δημιουργήσει από το μηδέν μία μαθητική χορωδία, ενώ η φωτογράφος Γαλήνη Μπαρδάνη θα πραγματοποιήσει εργαστήρια ανάδειξης τοπικών παραδόσεων και εθίμων. Επιπλέον, παιδιά και έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα σκάκι από τον Δημήτρη Παλημέρη, εργαστήρια animation – κινηματογράφησης και φωτογραφίας από τον σκηνοθέτη – εικαστικό Βασίλη Σελιμά, εργαστήρια ρομποτικής σε συνεργασία με το STEM Education, καθώς και να γνωρίσουν τους κανόνες της πολεμικής τέχνης του Brazilian Jiu Jitsu.

Τέλος, οι φορείς The Bee Camp, Med Culture, Scihight Stem Team και ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. θα υλοποιήσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια με θεματολογία σχετική με το περιβάλλον που σκοπό έχουν τον εμπλουτισμό των θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων των μαθητών.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε συνεργασία με την TheTipping Point, MUM Social Club, Fight Factory, STEM Education, The Bee Camp, Med Culture, Scihight Stem Team, ΕΛΚΕΘΕ και χορηγούς.

Μεγάλος Χορηγός: DEMO ABEE
Κύριος Χορηγός: Blue Star Ferries
Χορηγοί: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Santo Maris Oia, Cyclades Preservation Fund